Θηλασμός

Ας ανακαλύψουμε γιατί είναι σημαντικός ο μητρικός θηλασμός.
Συνεχώς ακούμε για τη σημασία του και ο λόγος είναι η προστατευτική δράση που έχει έναντι ασθενειών. Ο τρόπος που λειτουργεί το μητρικό γάλα και τα θρεπτικά συστατικά του δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία φόρμουλα και κανένα άλλο είδος γάλακτος. Τα θηλαστικά το καθένα όταν θηλάζει έχει το κατάλληλο γάλα που είναι εξειδικευμένο για το νεογνό του, έτσι άλλα θρεπτικά συστατικά έχει το ανθρώπινο μητρικό, άλλα το αγελαδινό, άλλα το κατσικίσιο κλπ.


Πριν πούμε πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός ας αναφέρουμε τις κατηγορίες θηλασμού:

Είδος διατροφής

Το βρέφος χρειάζεται να λαμβάνει

Το βρέφος επιτρέπεται να λαμβάνει

Το βρέφος δεν επιτρέπεται να λαμβάνει

Αποκλειστικός θηλασμός

Μητρικό γάλα (συμπεριλαμβάνεται το γάλα της μητέρας ή αυτό που συλλέγεται και από άλλη μητέρα)

Διαλύματα από το στόμα, σταγόνες, σιρόπια (βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, φάρμακα)

Οτιδήποτε άλλο

Κυρίως μητρικός θηλασμός

Μητρικό γάλα ως κύρια τροφή (συμπεριλαμβάνεται το γάλα της μητέρας ή αυτό που συλλέγεται και από άλλη μητέρα)

Συγκεκριμένα υγρά (νερό, ρόφημα που βασίζεται στο νερό, χυμοί φρούτων) σταγόνες, σιρόπια (βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, φάρμακα)

Οτιδήποτε άλλο (τροποποιημένο γάλα, άλλα υγρά από συγκεκριμένες τροφές)

Μητρικός θηλασμός

Μητρικό γάλα (συμπεριλαμβάνεται το γάλα της μητέρας ή αυτό που συλλέγεται και από άλλη μητέρα)

Οτιδήποτε άλλο (οποιοδήποτε τρόφιμο ή υγρό συμπεριλαμβανομένου και του τροποποιημένου γάλακτος )

 

Συμπληρωματική διατροφή

Μητρικό γάλα (συμπεριλαμβάνεται το γάλα της μητέρας ή αυτό που συλλέγεται και από άλλη μητέρα) και στερεές ημιστερεές τροφές

Οτιδήποτε άλλο (οποιοδήποτε τρόφιμο ή υγρό συμπεριλαμβανομένου και του τροποποιημένου γάλακτος )

 

 

Μιας και προσδιορίσαμε τα είδη του θηλασμού οφείλουμε να μιλήσουμε για τα οφέλη του και πόσο σημαντικό είναι να θηλάζει ένα μωρό.

Το ανθρώπινο μητρικό γάλα σχετίζεται με προστατευτική δράση έναντι ασθενειών όπως οξεία μέση ωτίτιδα, λοίμωξη ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, άσθμα, βρογχιολίτιδα με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, νεκρωτική εντεροκολίτιτδα, ατοπική δερματίτιδα, γαστρεντερίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, παχυσαρκία, κοιλιοκάκη, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, οξεία μυελογενής λευχαιμία, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η προστατευτική δράση πιθανολογείται ότι σχετίζεται με βιοδραστικές ουσίες όπως ανοσοσφαιρίνες, λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα και κυτοκίνες. Επίσης η συγκέντρωση του μητρικού γάλακτος σε αντισώματα, IgA, TGFb, ιντερλευκίνη, ερυθροποιητίνη, λακτοφερρίνη είναι αυξημένη γεγονός που παρέχει προστασία στο βρέφος από λοιμώξεις του γαστρεντερικού. Να σημειώσουμε πως αντίστοιχες δράσεις δεν εμφανίζονται όταν υπάρχει χρήση τροποποιημένου γάλακτος. Επίσης τα βρέφη που σιτίζονται με βρεφικό γάλα εμφανίζουν διαφορετικό αποικισμό του βλεννογόνου του εντέρου σε σχέση με τα βρέφη που σιτίζονται με τροποποιημένο.

Κλείνοντας να πούμε πως ο μητρικός θηλασμός δεν επιδρά μόνο σωματικά αλλά και ψυχοκοινωνικά. Φαίνεται πως τα βρέφη που θηλάζουν εμφανίζουν αυξημένο δείκτη νοημοσύνης μέσο όρο κατά 3,2 μονάδες συγκριτικά με τα μη θηλάζοντα. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από μετανάλυση 20 ερευνών. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως οφείλουμε να θηλάσουμε τα βρέφη μας για τουλάχιστον 6 μήνες ώστε να τους εξασφαλίσουμε τη θωράκιση και τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης, το ιδανικό είναι ο θηλασμός να διαρκέσει έως 2 χρόνια. Λόγο της εποχής και των συνθηκών είναι δύσκολο να τηρηθούν τα χρονικά πλαίσια των 2 ετών οπότε σε αυτή την περίπτωση οι 6 μήνες θεωρούνται το ελάχιστο.

Πηγή: www.babyspace.gr